شوک های برونزا، جرقه التهابات کاذب ارزی
به گزارش اقتصاد معاصر؛ نوساناتی که در بازار ارز غیررسمی ناشی از تغییرات انتظارات فعالان اقتصادی، التهابات سطح منطقه و انتخابات امریکا و شهادت رئیس جمهور کشورمان و برگزاری انتخابات چهاردهم است هیجانات کاذبی را ایجاد میکند که زودگذر و مقطعی است.
سرمایه گذاران خرد که عموم مردم را شامل میشود و گروهی که با تقاضای سفته بازانه و سوداگری وارد بازار ارز میشود ریسک بالایی را متحمل میشوند که در سمت مقابل احتمال بازدهی متناسب با این ریسک را ندارند.
مروری بر تغیرات نرخ ارز در بازار غیررسمی ارز طی ۵ ماه نخست سال جاری گویای این موضوع است که شوکهای سیاسی و تنشهای سطح منطقه، بر تغییرات روند قیمت دلار اثرگذار بوده است اما برایند روند نرخ ارز، مبتنی بر تحولات بخش حقیقی اقتصاد است و متغیرهایی نظیر رشد اقتصادی، تراز تجاری کشور، رشد نقدینگی و درآمدهای ارزی کشور نقش اساسی در جهتدهی قیمت ارز دارد.
بنابراین اگرچه شوکهای سیاسی به صورت مقطعی بازار ارز را با التهاباتی روبه رو میکند اما در نهایت نرخ ارز در کریدوری مشخص قرار دارد و عموما نرخ به سطوح قیمتی پیش از شوک سیاسی باز میگردد.
شوکهایی نظیر حمله رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران به دلیل بالابردن سطح ریسک سیستماتیک، باعث بروز التهابات جدی در سال ۱۴۰۳ شد اما به دلیل تامین ارز مورد نیاز کالا و خدمات با نرخ معین مرکز مبادله ارز و طلا، التهابی در بازار کالا و خدمات در طی سال ۱۴۰۳ مشاهده نشد و تداوم روند نزولی نرخ تورم در ماههای گذشته موید همین موضوع است.
به صورت تاریخی در سال ۱۴۰۲، بازار ارز علی رغم ریسک به شدت بالا نتوانسته عایدی متناسب با تورم را برای سرمایهگذاران ایجاد کند و در نتیجه عموم مردم باید از رفتار هیجانی در این بازار خودداری کنند.
تحولات بخش حقیقی اقتصاد ایران طی یک سال گذشته در بازار پول و ارز به همراه وضعیت مطلوب شاخصهای فعالیتهای مختلف اقتصادی همچون تداوم رشد اقتصادی چشم انداز مثبتی را برای کارگزاران اقتصادی ترسیم میکند.